Biografia
Oili Mäki tunnettiin kotimaassa ja ulkomailla ennen kaikkea juuri värikylläisistä kuvakudoksistaan ja ryijyistään, joissa on muiden muassa kalevalaisia ja kansallisuskontoon liittyviä teemoja. Hän julkaisi myös useita runoteoksia ja muuta kirjallisuutta sekä suunnitteli useita kirkkotekstiilejä. Kangasmalleja hän suunnitteli kotimaisille ja muutamalle ulkomaiselle kangastehtaille. Tekstiilitaiteen lisäksi professori Mäki maalasi ja toteutti eri tekniikoilla lukuisia öljyväritauluja sekä graafisia teoksia.
“Olemme tulleet äärettömään
Vielä minuutit seisovat edessämme
Hievahtamatta, laskematta, toteen katsoen.
Kävelemme takaperin eiliseen –
Punainen omena ja kellotaulut…”
– Oili Mäki, Valtakunnan satu 1974
Oili Mäen juuret ovat Laatokan Karjalassa, josta hänen perheensä joutui lähtemään evakkoon sodan alta Oilin ollessa 14-vuotias. Suuren viljelijä- ja kalastajaperheen nuorimmainen tytär alkoi opiskella kaupallisia aineita ja taidetta. Oili työskenteli alkuun toimittajana ja taiteellisen uran hän aloitti kuusikymmentäluvun alussa. Oilin opiskellessa Taideteollisessa korkeakoulussa poikkeuksellinen lahjakkuus huomattiin nopeasti ja hänet kutsuttiin pitämään yksityisnäyttely Strindbergin galleriassa vuonna 1961. Näyttely oli Oilin ensimmäinen. Esillä oli Oilin ryijyjä ja kuvakudoksia sekä kuultokudoksia. Näyttelyn päätöinä esillä olivat Kansallisoopperaan sijoitetut ”Härkä”- niminen kuvakudos sekä ”Alasimet” niminen ryijy.
Taiteilija muutti Espooseen 1950-luvun puolivälissä ja ensimmäinen oma taidestudio- ja kutomo valmistuivat v. 1967. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin professori Oili Mäki perusti aviomiehensä kanssa nimeään kantavan taidesäätiön, jolle hän lahjoitti tekemänsä taideteokset.
Suuri kalevalainen kuvakudos ”Maailmojen synty” on sijoitettuna Suomen valtion lahjoituksena YK:n Euroopan päämajaan, Geneven Kansojen palatsin pääaulaan. Hänen muita suurikokoisia kuvakudoksiaan on ollut sijoitettuna muun muassa Suomen Eduskunnan ja Suomen Pankin tiloihin. Alttaritauluja ja muita kirkkotekstiilejä hän on luonut lukuisiin suomalaisiin kirkkoihin.
Oililla on ollut lukuisia näyttelyitä Suomessa, muissa Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa, Intiassa ja Japanissa, sekä taidenäyttelyihin ja taiteeseen liittyviä valtiovierailuja. Kuitenkin suurin osa tekstiilitaiteilija Mäen taideteoksista on sijoitettuna yksityisiin kokoelmiin Suomessa ja ulkomailla.
Professori Oili Mäen perustama taidesäätiö keskittyy hänen taiteensa vaalimiseen ja tunnetuksi tekemiseen. Säätiö myös valmistelee Mäen taiteen esille tuomista nykyaikaisin viestinnän keinoin sekä pyrkii kartoittamaan, työstämään sekä vaalimaan taiteilija Mäen laajaa hänen elämäntyöhönsä liittyvää kirjallista- ja kuvallista arkistoa.
1961‐1992 yhteensä 39 kpl ulkomaisia näyttelyitä
1961‐1992 n. 60 kotimaista näyttelyä
Professorin arvo v.1978
Lausannen Taideakatemian jäsen vuodesta 1978 lähtien
Pro Finlandia –mitali 1973
Useita valtiovierailuja ja niihin liittyviä näyttelyitä
Kirkkotekstiilit 23 kirkkoon
Julkaissut n. 20 kirjaa
Tv1 tuottamat filmit: ”Tuolla puolen tuohivirsun” ja ”Kankuri Oili Mäki”
Trivia
Valokuvia Oili Mäen taiteilijanuran varrelta